Produkujesz lokalne specjały kulinarne? Wekujesz warzywa lub owoce? Ten konkurs jest dla Ciebie. Zgłoś swoje przetwory w konkursie Weki z Pomorskiej Spiżarni i wygraj nawet 3 tys. zł.

Zgłoszenia można nadsyłać od 1 do 15 października 2021 r.

Konkurs na najlepsze przetwory

To już kolejna edycja kulinarnego konkursu.

– Tym konkursem chcemy promować lokalną i tradycyjną żywność z województwa pomorskiego. To także zachęta dla mieszkańców obszarów wiejskich do korzystania z rolniczego handlu detalicznego – mówi Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego.  – W zeszłym roku zgłoszonych zostało 27 produktów. Jestem przekonany, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej – dodaje Sarnowski.

A jakie produkty można zgłosić?

Sześć kategorii

W konkursie oceniane będą produkty przygotowane z surowców roślinnych lub zwierzęcych. Co najmniej 50 proc. użytych w procesie produkcji składników pochodzić musi z własnego gospodarstwa.

– W tym roku dodaliśmy nowe kategorie konkursowe. Łącznie będzie ich sześć. Będą to: produkty i przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy – wylicza wicemarszałek.

W konkursie można zgłaszać zarówno produkty wytwarzane zgodnie ze starymi recepturami, ale również zupełnie nowe przetwory. Ważne jest, aby produkować je w sposób niemasowy.

Kilka ważnych informacji

W każdej kategorii można zgłosić jeden produkt. A kto może to zrobić?

– W konkursie wystartować mogą osoby fizyczne, prowadzące działalność w formie rolniczego handlu detalicznego – wyjaśnia Józef Sarnowski.

Dostarczone do komisji konkursowej produkty muszą być zawekowane lub zamknięte w odpowiednie opakowania. Muszą być też opisane, a termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 10 dni od daty dostarczenia. Komisja konkursowa w każdej kategorii przyzna trzy nagrody. Za zajęcie pierwszego miejsca przewidziana jest nagroda w wysokości 3 tys. zł. Zgłoszenia można nadsyłać od 1 do 15 października 2021 r.

Przygotowany produkt wraz z formularzem zgłoszeniowym należy przesłać na adres:

Jednostka Regionalna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
80-810 Gdańsk, ul. Okopowa 21/27

z dopiskiem konkurs „Weki z Pomorskiej Spiżarni”

lub dostarczyć osobiście na adres:

Jednostka Regionalna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
80-819 Gdańsk, ul. Augustyńskiego 2
II piętro pok. 218 lub 216

Termin nadsyłania zgłoszeń od 1 do 15 października 2021 r.

Szczegółowych informacji na temat konkursu udzielają pracownicy JR KSOW pod numerami telefonów: 58/ 32 68 949  oraz 338 i 753 

Konkurs na najlepszy produkt lokalny „Weki z pomorskiej Spiżarni” finansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy technicznej PROW na lata 2014-2020.

Do pobrania:

1. Formularz zgłoszeniowy
2. Regulamin Konkursu
3.Plakat promocyjny

(Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego)



REKLAMA MIEJSKA
Poprzedni artykułSądownictwo na ziemi tczewskiej 1258-2020- promocja książki Przemysława Zielińskiego
Następny artykułBezpłatne badanie mammograficzne